Европарламентът забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба

18:20, 24 окт 18 / Свят 25 1291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мерките засягат продукти като прибори за ядене, клечки за уши, цигарени филтри, сламки и бъркалки. Според експерти, подобни изделия представляват около 70% от отпадъците, които замърсяват водните басейни. 

Данни на Еврокомисията показват, че в Европа се изхвърлят всяка година 26 милиона тона пластмаса. Средно един европеец произвежда 37,4 килограма пластмасов боклук годишно. В света по-малко от една трета от този боклук се рециклира. По-голямата част просто попада в природата и в океаните.

„Осем милиарда тона пластмаса са произведени за по-малко от 65 години, шест милиона тона отпадъци – цифрите говорят сами за себе си. Океаните са се превърнали в кошчета за боклук и вече умират”, коментира Федерик Риес.

Според Брюксел, ограниченията ще открият нови възможности за бизнеса. 

„Целта е да бъде създаден пазар и възможности за иновации за алтернативни продукти, които са както за многократна употреба, така и направени от материали, предпазващи околната среда”, посочи Кармену Вела, европейски комисар по околната среда.

Еврокомисията ще започне преговори с държавите-членки. И се надява, че мерките ще бъдат окончателно одобрени на срещата на върха преди изборите за Европейски парламент през май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама