НАТО започва най-голямото си учение след Студената война

09:10, 25 окт 18 / Свят 25 2074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

50 000 военни, 10 000 бойни и спомагателни машини, 250 вертолети и самолети и 60 кораба са в Норвегия за най-голямото учение на НАТО след Студената война. Във военните игри участва и американският самолетоносач "Хари Труман". Учението "Трайдънт джънкчър" ще продължи до 7 ноември. Освен бойци от НАТО, в него участие взимат Швеция и Финландия. България изпраща 41 военни.

Целта на учението е да покаже, че силите на НАТО са готови за действия и маневри в Европа срещу вражеско нападение. И макар врагът да не е официално идентифициран - мястото и мащаба на учението насочват ясно в една посока. Напрежението между Русия и НАТО, които делят граница с Норвегия, е високо от години.

"Наясно сме, че евентуално напрежение не би започнало в Арктика, но ако възникне някъде другаде, то със сигурност ще стигне и до тук”, каза министърът на външните работи на Норвегия Ине Мари Ериксен Сьорейде.

Основното учение се провежда на около 1000 километра от границата между Норвегия и Русия, а военновъздушните операции на 500 километра. Като наблюдатели ще присъстват представители на Русия и Беларус.

Учението ще изпита придобитите от НАТО способности, след като Русия нахлу в украинския полуостров Крим през 2014 г. Оттогава отношенията между западните съюзници и Москва се влошиха и съответно Алиансът усили отбраната си. НАТО обаче наблегна, че "Трайдънт джънкчър" не е насочено срещу никоя страна, както и че при него ще се тренира реакция на условни сценарии.

Учението ще изпита и уменията на съюзниците да прехвърлят техника през европейските граници, както би се наложило да направят при отговор на истинска заплаха. Великобритания избра да придвижи голяма част от техниката си по суша през Франция.

Приготвленията на терена започват днес, а самото учение ще се състои от 31 октомври до 7 ноември.

Съюзниците ще бъдат разделени на две групи - "южните сили" с бригади от Германия, Италия и Великобритания и "северните сили", включително норвежки, канадски, шведски и американски сили. В първата част на учението Северните сили ще нападнат Южните сили и после обратно.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама