Проф. Кантарджиев: Грипът ще се забави

11:00, 25 окт 18 25 2460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Грипната епидемия тази година ще се забави, пикът традиционно ще е през януари и началото на февруари. Обстановката е спокойна, Националният център по заразни и паразитни болести не е доказал циркулация на грипни вируси в страната. Това коментира директорът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

"Сега е моментът да се ваксинираме, защото образованият човек знае, че 21 дена след поставянето на ваксината, организмът му е готов със защитата срещу инфекцията", подчерта той.

По думите на проф. Кантарджиев, в момента отново се говорят глупости за ваксините заради противогрипната, която всеки може да реши дали да си сложи или не.

2017 г. при взрив на морбили, можахме да го ликвидираме. Тази година неваксинирани чужденци внасят морбили в България, но до епидемия не се стигна, именно защото се извършва ваксиниране. Така подчерта важността от ваксинирането проф. Кантарджиев.

"Ваксините, категорично, тези, които са на пазара, не са опасни. Може да са опасни много ваксини, едно време всеки си правеше някаква ваксина. Но след като е приета от нормативните изисквания на САЩ, на ЕС, то ваксината не е опасна", заяви експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама