Франческо Рока: България може да се гордее със своето гражданско общество

11:50, 25 окт 18 / Политика 25 1087 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България може да се гордее със своето гражданско общество, а сътрудничеството между правителството и Българския червен кръст е модел за работа не само за региона, но и за Европа. Това заяви президентът на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Франческо Рока, който се срещна със заместник министър-председателя Томислав Дончев в рамките на своето работно посещение в България.

В Министерския съвет двамата обсъдиха добрите практики в съвместната дейност на българските институции с дружествата на Червения кръст, както и потенциала този модел на сътрудничество да бъде надграден на регионално ниво. Председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров изрази намерението на организацията да изгради мащабен център със складова база и звено за обучение на парамедици и доброволци, който при кризи и бедствени ситуации да подпомага хуманитарни дейности не само в България, но и за Балканите.

Томислав Дончев и Франческо Рока се обединиха, че доброволческата работа е основен фактор за преодоляването на кризи от хуманитарен и природен характер, а положителната нагласа към нея е белег за изграждането на активно гражданско общество и самосъзнание.

В хода на разговорите Франческо Рока изтъкна потенциала и постиженията на младежката доброволческа общност и спасителните екипи на БЧК, създадени също на доброволни начала, които подпомагат работата на институциите при кризи и спасителни акции. Той изтъкна необходимостта в законодателството на държавите от ЕС да бъде уточнен трудовоправният статус на работното време, което доброволците отделят за полагане на общественополезен труд.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама