Чужденци помагат на деца с увреждания

15:30, 25 окт 18 25 1339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Младежи от Цюрих провеждат социална практика в Център за специална образователна подкрепа в Търговище. Вече седма година те са очаквани от децата в училището, защото разнообразяват дните им с интересни образователни подходи и комуникират с езика на любовта, казва за БТА Йорданка Маринкова, директор на Центъра.

Партньорството не се осъществява по проект, а е плод на лични контакти, изградено доверие и партньорство. Събира ни стремежът да открием нови ползотворни методи и практики за работа, желанието да бъдем полезни за развитието и обучението на децата с комплексни нужди и техните семейства, обяснява Маринкова. 

Центърът за специална образователна подкрепа е единствен по рода си в областта, има филиали в Попово и в Омуртаг. Разполага с модерна материална база със специализирани кабинети, екип от 40 висококвалифицирани специалисти , които се грижат за 96 деца с умерена и тежка умствена изостаналост. 
Дванадесетокласници от Валдорфско училище в Цюрих са на практика тук. Швейцарските младежи и техните преподаватели представят добри и утвърдени европейски практики за работа по интереси в ателиета с разнообразна насоченост за деца с различни проблеми. Заедно преоткриваме лечебните свойства на природата, човешкото тяло и духовната му същност, допълва Маринкова.

За Деня на народните будители - 1 ноември, възпитаниците на Центъра и техните приятели от чужбина подготвят концерт за гражданите на Търговище в Младежкия дом в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама