Здрави и умни деца?! Възможно е!

12:30, 25 окт 18 / Култура 25 3976 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
lucky kinds bansko
lucky kinds bansko
lucky kinds bansko

Няма спор, че здравето е най-важно: болният човек нито може да учи, нито да работи, нито да общува пълноценно. А за реализацията в обществото трябва още от детската възраст доброто здраве да е съпроводено от мотивация и умения за учене, което продължава през целия живот. Всичко това по принцип е ясно, но на практика се допускат и здравни, и възпитателни проблеми при децата. Които биха могли да се  избегнат дори и ако родителите са много ангажирани с работа.

При технологиите и улесненията в съвремието ни силно е ограничено важно условие за доброто здраве - физическата активност. Към това се прибавя и нецелесъобразното хранене - прекалено често се консумира суха храна, а храненето е нередовно; яде се доста мазно, солено, също и много сладко, пият се подсладени напитки; твърде малък дял във всекидневното  меню имат зеленчуците и плодовете, рибата, киселото мляко. Това води до наднормено тегло и даже затлъстяване, а те са пряко свързани с болести на сърцето и кръвоносните съдове, черния дроб, костната система и др. Статистиката показва, че България е пета на европейския континент по масово затлъстяване при децата. Оказва се, че 30% от подрастващите у нас са с наднормено тегло, а от тях затлъстяване имат над 12 %. Това ограничава активността им, вреди на самочувствието им, явява се като пречка пред успеваемостта в ученето.

Как да се зададе модел за здравословен живот и активно учене? Тук в голяма помощ на родителите са детските лагери, като например международният лагер по английски език ЛъкиКидс в Банско, в който интензивно се изучава английски език. Детските лагери осигуряват интересна, забавна ваканция с много активности - конна езда, басейн за плуване и игри, колоездене, разходки и преходи сред природата, различни игри и т.н. Всичко това им разкрива физическа активност като забавна и полезна дейност, към която те започват да се стремят и във всекидневието. Храната - естествено е здравословна, менюто е съставено от специалисти и е под постоянен контрол. Освен това децата по интересен начин научават за правилното хранене - например в часове по Весело готварство.

Бързо и ефективно усвояване на английския език

Детските лагери в България, които са с изучаване на английски език, обикновено са международни и съчетават интензивен езиков курс до обяд с различните игри и интересни занимания след обяд и вечер.

За да получат лиценз, те трябва да работят по наложилите се световни методики за изучаване на английски от деца. Преподавателите тук са от англоговорящи страни и с дълъг педагогически опит как езикът да се преподава на подрастващи. Аниматорите, които водят забавленията на децата, също са с отличен английски. Освен това лагерите трябва и да отговарят на всички изисквания на българското и международно законодателство за организацията с оглед безопасността. Общуването в тези лагери е изцяло на английски - и с учителите в школата до обяд, и при развлеченията след това до лягане вечер. Помежду си децата също комуникират на английски. Така те постоянно са в англоезична среда. Обучението става по занимателен начин. По групи съобразно нивото на владеене на езика, децата изпълняват различни задачи по съобразени с възрастта тематични проекти, които са подбрани да им бъдат интересни. Някои от темите са адаптирани към учебните предмети, други са за обществото, трети - за природата. Децата събират информация на английски от интернет и други източници, коментират я, обобщават я и правят мултимедийни презентации. Разбира се, насочвани в задачите от опитния преподавател. Особено важно в случая е, че знанието не се получава формално наготово, а обучаемите сами стигат до него - така овладяването е по-всеобхватно и трайно. В крайна сметка бързо се подобряват и четенето, и словесният запас с правоговор, и разбирането, когато се слуша.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама