Около 400 000 прасета са умъртвени в Румъния заради африканската чума

14:10, 25 окт 18 25 1098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 400 000 прасета са умъртвени в Румъния заради болестта африканска чума по свинете. Това коментира в русенското село Щръклево д-р Ливиу Флореску, директор на Окръжната ветеринарно-санитарна дирекция и защита на храните в Гюргево, цитиран от БТА. В населеното място се състоя заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група.

Флореску обясни, че в 15 окръга в Румъния е установена заразата, като са регистрирани повече от 1000 огнища. В област Гюргево има 21 огнища на африканска чума по свинете. Едно от тях се намира на трийсетина километра от Русе. Установени са и три случая на заразени диви прасета.

По думите му са взети всички мерки, но разпространението на болестта чрез дивите свине било неконтролируемо. Собствениците на частни стопанства и на ферми в Румъния, в които прасетата са били превантивно умъртвени, са обезщетени. Общата сума възлиза около 30 млн. евро.

Заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов каза, че в Русенско към момента няма регистриран случай на заразата. Мерки срещу навлизането на болестта били взети още през пролетта. В свинекомплексите в област Русе се отглеждат около 130 000 прасета.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама