Предлагат да се създаде Национален оперативен център по пътна безопасност

20:30, 25 окт 18 25 1126 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Създаването на Национален оперативен център по пътна безопасност предложи вътрешният министър Младен Маринов на първото си заседание като председател на Държавнообществената комисия по безопасност на движението, съобщават от МВР.

Идеята е в центъра да бъдат включени експерти от МВР, АПИ и Автомобилната администрация. Това да бъде чисто оперативно звено, което да работи 24 часа, 7 дни в седмицата и да бъде за сметка на кадровия потенциал и ресурс на трите министерства.

Според министър Маринов центърът ще даде резултати незабавно, тъй като идеята е в реално време с наличния ресурс да бъдат координирани действията и разпределяни силите на министерствата, имащи отношение към организацията на пътната безопасност. Вътрешният министър даде пример с вече съществуващото оперативно звено в МВР, което обединява полиция, НАП и митници. Това е Междуведомствен координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, който работи в ГДБОП и дава отлични резултати.

Създаването на оперативно звено по пътна безопасност ще даде възможност да повишим ефективността от средствата и правомощията, с които разполагат нашите министерства, допълни Младен Маринов.

В рамките на заседанието е обсъдена визията на министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта, информационните технологии и съобщенията относно политиката по осигуряване на безопасността на движението. Обсъден е проект на мерки за подобряване на безопасността на движението до 2020 г. в изпълнение на целта, поставена в Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението през периода 2011-2020 г. Коментирани са и мерки за ограничаване на тежките катастрофи през зимата, както и предложение за финансиране на проекти от фонд „Безопасност на движението“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама