Петър Стойчев ще бори рекорд в ледените води на Антарктида

14:50, 26 окт 18 / Спорт 25 1401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Антарктида e поредното предизвикателство за Петър Стойчев, където носителят на рекордните 11 купи по плувен маратон, световен и европейски шампион в открити води, ще опита да постигне най-добро време.

"Това остана единственото място по земното кълбо, където не съм плувал. Беше мое желание да направим едно състезание във водите на Антарктида съвместно с председателя на Асоциацията по ледено плуване. Планирано беше да плуваме 2020 г., но за щастие успяхме да направим сериозен организационен комитет и да осъществим нашата идея две години по-рано. Пътувам от България с двама мои приятели, които ще ме подкрепят, но там ще плувам с 16 души от 9 държави. Ние плуваме без неопрен, а със съвсем класическия познат бански. Да отидеш на Антрактида не е толкова лесно и значително скъпо начинание", разказа Стойчев пред bTV.

Стойчев, който държи рекорда за плуване в ледени води, ще се впусне в начинанието в началото на ноември 2018 г. Точна дата няма, тъй като всичко зависи от разрешението на капитана на кораба и президента на Международната асоциация, които ще преценят условията.

"В Антарктида ще е ограничено трасето с шамандури и най-вероятно ще се въртят обиколки в замвисимост от метеорологичните условия. Ще преплуваме 1000 метра, което е класическата дисциплина. Сега се топят ледовете и във водата има едни малки кристали лед, което е неприятно по време на плуване. Болезнено е, не е приятен допира до тях. Температурата на въздуха ще бъде между -15 и 0 градуса. Професор Пимпирев ме успокои, че няма да има нищо опасно. Притеснявахме се дали животните няма да са опасни, но той ме успокои. Пингвини сигурно ще има във водата покрай нас. Другите опасни животни съществуват, но вярвам, че мерки ще бъдат взети", даде още подробности за състезанието Стойчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама