Депутатите единодушно приеха новия Закон за хората с увреждания

11:56, 26 окт 18 / Политика 25 1232 Шрифт:
Topnovini

Със 174 гласа "За" парламентът прие на първо четене новия Закон за хората с увреждания.

Депутати от всички парламентарни групи изразиха подкрепа към законопроекта, като отбелязаха, че с него не се решават всички проблеми, но се правят първи, важни стъпки.

Предстои прецизиране на текстовете между първо и второ четене.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков благодари за подкрепата на народните представители, както и на всички участници в работната група, които са помогнали за подготовката на този "трудно родил се законопроект".

“Приемането на закона е първата стъпка към положителната промяна за хората с увреждания, която те очакват”, посочи той.

Законопроектът предвижда от 1-ви януари 2021 г. да се създаде Държавна агенция за хората с увреждания, която да изготвя индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика в тази област.

Създава се и Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата и да извършва дейности по насърчаване, защита и наблюдение на прилагането на Конвенцията за правата на хората е увреждания.

Определят се още нови форми на подкрепа, идентифицирани чрез индивидуална оценка на потребностите. Новият подход при изготвяне на индивидуалната оценка предвижда тя да се извършва от специализирани отдели към дирекции „Социално подпомагане". Специализираните отдели ще бъдат сформирани от квалифицирани експерти, обучени за работа с хора с увреждания.

На законово ниво се предвижда определянето на конкретните видове подкрепа, състояща се от два компонента - месечна финансова подкрепа, която компенсира разходите, както и целеви помощи съобразно вида на увреждането и в зависимост от потребностите на оценяваното лице.

В закона се предвижда още от 1-ви януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства, приспособления и съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания да се осъществява от системата на здравеопазването.

Регламентира се нова форма на заетост – защитената заетост за хора с трайни и множество увреждания, осъществявана в центрове за защитена заетост, които могат да се създават към специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама