Предвиждат нови правила за отглеждане на селскостопански животни

15:40, 26 окт 18 25 1604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови правила за отглеждане на селскостопански животни предвижда проект за общинска наредба в Търговище. В жилищните зони на град Търговище не се допуска отглеждането на селскостопански животни и птици с изключение на декоративни видове, информират от администрацията на кмета Дарин Димитров, цитирани от БТА.

Селскостопански животни за лични нужди може да се отглеждат само в поземлени имоти в селата на територията на общината, кварталите "Бряг" и "Въбел", както и в зоните за земеделски труд и отдих. В тези случаи се въвеждат ограничения на броя животни.

За едрите преживни максимумът, допустим в личните стопанства, е до три, без приплодите им до 1-годишна възраст. За дребните преживни е до 10. За прасетата до пет. Животновъдните обекти за промишлено отглеждане на селскостопански животни и птици ще се наложи да се разполагат извън или около населеното място и да отговарят на изисквания, посочени в нормативни уредби към Закона за ветеринарномедицинската дейност. Гратисният период за привеждането на стопанствата в съответствие с изискванията е до края на 2020 г., е записано в Проекта на Наредба за обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни и птици на територията на община Търговище.

Проектът е разработен в изпълнение на изискванията на промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност и цели създаване на условия и предпоставки за устойчиво развитие на животновъдството, при опазване на околната среда и здравето на хората и животните. С Наредбата, Община Търговище ще въведе ред в дейността и ще отговори на множеството сигнали за замърсяване на населените места, създаването на рискове за здравето на населението, увреждането на обществено имущество в резултат на отглеждането на големи стада животни в имоти в регулация.

Проектът ще бъде внесен за обсъждане на сесия на Общинския съвет през ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама