Българи представят роботизирана платформа за работа на Луната на световен хекатон

20:20, 26 окт 18 / Любопитно 25 1696 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Роботизирана автономна платформа за работа на Луната и приложение за виртуална разходка в примерна база на Марс ще представят отбори от Русе на световните финали на хакатона "International Space Apps Challenge", съобщиха от Русенския университет.

За да оцелеят в космоса или на други планети, астронавтите се нуждаят от специална животоподдържаща екипировка, осигуряваща едва няколко часова работа в суровата външна среда. Тогава роботите ще бъдат тези, които ще работят вместо хората, ще извършват сложните, тежки и опасни задачи по изследването, подпомагането на работата и тераформирането на новите светове. Те могат да бъдат много по-прецизни и точни от човека, не се изморяват, не боледуват, не изпитват болка, действията им се характеризират с високо и неотменно ниво на повторяемост.

Общо 14 отбора, съставени от 47 души, са участвали във второто русенско издание на най-големия хакатон в света. В Русенския университет в опит да решат проблем, поставен от NASA, са се включили ученици, учители, студенти и университетски преподаватели от градовете Русе, Велико Търново, Разград и Бяла. В България "International Space Apps Challenge" се е състоял и в София, Пловдив и Бургас.

Специална награда е била връчена и на отбора "Off-White Team", съставен от деветокласници от математическата гимназия в Русе. Техният проект "Plan your go-bag" представлява приложение, което да помага на хората при внезапни природни бедствия. Чрез него всеки човек ще може да си направи своя "чанта" с всички необходими неща при дадено бедствие - например, какво количество храна и вода са потребни.

Хекатонът е състезание за програмисти, като основната идея е състезателите да покажат креативността си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама