Саудитският главен прокурор пристига в Турция за случая "Хашоги"

08:30, 28 окт 18 / Свят 25 517 Topnovini

В Турция пристига главният прокурор на Саудитска Арабия шейх Сауд ал Моджеб във връзка с разследването на случилото се с журналиста Джамал Хашоги. Ал Моджеб вече обяви, че разглежда убийството като планирано.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска отговор на въпроса къде е тялото на Джамал Хашоги и настоя извършителите да отговарят пред закона в Турция. Той добави, че убиецът е известен на Рияд и е сред 18-те души, арестувани от саудитските власти миналия петък, и настоя за разкриване на самоличността на турския съучастник в престъплението. По думите на Ердоган, Анкара разполага с допълнителна информация и документи. Той обясни, че Турция споделя тези данни със заинтересованите страни, включително със Саудитска Арабия.

Турският държавен глава пак подчерта, че Саудитска Арабия трябва да каже кой е дал нарежданията за изпращане на групата от 15 души в Истанбул.

Междувременно стана ясно, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу е разговарял по телефона със своя саудитски колега Адел ал Джубейр във връзка със случая. Чавушоглу вече съобщи, че няма намерение да отнася случая към международен съд, но ще сподели информация, ако започне международно разследване.

Директорът на ЦРУ Джина Хаспъл, която тази седмица посети Истанбул, се е запознала с аудиозапис на убийството на Хашоги.

Европейският парламент призовава страните от ЕС да се обединят и да наложат оръжейно ембарго върху Саудитска Арабия. Те осъдиха в резолюция измъчването и убийството на саудитския журналист и призоваха за безпристрастно международно разследване на неговата смърт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 165 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.