ФБР разследва Tesla за измами

09:30, 27 окт 18 / Свят 25 1427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служители на ФБР провеждат разследване, за да установят дали компанията Tesla подвежда инвеститорите чрез предоставяне на невярна информация, включително и за обемите на произвежданите нови електрически автомобили Модел 3 (Model 3), съобщи снощи в. "Уолстрийт джърнъл".

Разследването се води от прокуратурата в Сан Франциско, щата Калифорния, според източниците на изданието. ФБР проверя по-специално дали Тесла не е разпространявала невярна информация за производството на Модел 3 и дали не е подвеждала инвеститорите за състоянието на компанията в началото на 2017-а година.

Както беше отбелязано в материалите, следователите започнаха да действат по-активно "през ​​последните седмици", след като Tesla постигна споразумение за уреждане на претенциите на Федералната комисия по ценните книжа и борсите на САЩ. Според публикацията властите подозират, че може да има престъпления. Статията посочва, че ФБР се е свързала с бивши служители на компанията през последните няколко седмици. Някои от тях бяха помолени да свидетелстват.

След като първоначално отхвърлиха обвиненията на Комисията, шефът на компанията Илон Мъск лично и Tesla се съгласиха да платят общо 40 милиона долара глоба за уреждане на въпроса, без да признаят или отрекат нарушението. Освен това Мъск прие да се откаже от председателския пост в съвета на директорите за най-малко три години като част от съдебното споразумение, макар че може да остане главен изпълнителен директор на компанията, която се превърна в негов синоним.

Компанията Tesla е основана през 2003-а година. Първоначално се нарича Tesla Motors, но по-късно се преименува на Tesla. Седалището й се намира в Пало Алто (Калифорния). Първоначално фирмата е специализирана в производството на електрически автомобили, а по-късно се включи в създаването на слънчеви батерии и други системи за съхранение на енергия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама