Тетевен отбеляза 141 години от освобождението на града

16:05, 27 окт 18 / Култура 25 2482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 27-ми октомври 2018-а година Тетевен чества 141 години от освобождението на града. Историческа възстановка пресъздаде непоклатимия тетевенски дух за свобода. Тя се организира за втора поредна година в навечерието на предстоящия празник на града – 1-ви ноември – Освобождението на Тетевен и Ден на народните будители.

Във възстановката участваха 107 души от Национално дружество ,,Традиция“ от Регионалните клубове от: Тетевен, София, Плевен, Ловеч, Априлци, Троян, Копривщица, Етрополе, Лесидрен, Баня /Панагюрско/, Мирково, Габрово, Червен бряг, Русе, Нова Загора.

Бяха пресъздадени бойните действия на отряд, след чиито продължителни гърмежи и сражения, турците биват прогонени и напускат града. Краят на уникалната възстановка бе сложен с влизането в Тетевен на забягналите от Диарбекир смели тетевенци – х. Станю Врабевски и Петко Милев, заедно с руските войски, при тържественото биене на камбаните.

Освен вярата в Бог, силата на българския дух и тетевенското безстрашие, народната музика и традиция е спомагала за запазването на целостта на народа. По този повод в салона на НЧ ,,Съгласие 1869“ Тетевен, тетевенци имаха възможността да се насладят на прекрасните изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци ,,Иван Вълев“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама