Министерски съвет ще разгледа проектите на бюджетните закони за 2019-а година

09:17, 28 окт 18 / Политика 25 2481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На извънредно заседание днес правителството ще гласува проекта на бюджета за 2019-а година.

Приоритетите заложени в държавния бюджет са социална политика, отбрана и образование. Разходите за заплати и осигуровки на държавата ще са с около един милиард лева повече. Предвижда се увеличение от 10% на всички заплати в бюджетната сфера и повишаване на минималната работна заплата до 560 лева от 1 януари 2019-а година.

В сферата на социалната политика са предвидени средства в размер на: 40,4 милиона лева допълнително за всяка година от прогнозния период (50 % повече спрямо средствата през 2018-а година) за целеви помощи за отопление с цел социална закрила и равни възможности; 150,0 милиона лева допълнително за всяка година от прогнозния период за гарантиране на финансовата рамка на проекта на Закон за хората с увреждания и проекта на Закон за личната помощ при тяхното приемане; 7,0 милиона лева във връзка с въвеждането на нов вид месечна помощ за деца без право на наследствена пенсия от починал родител, съгласно промените в Закона за семейни помощи за деца, като размерът на помощта за 2019-а година е 115 лева.

За 2019-а година увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал в страната ще бъде средно с 20 %. Общият бюджет за образование е 330 милиона лева. В основната финансова рамка са разписани допълнително 40 милиона лева като помощи за отопление и 150 млн. лв. повече за хората с увреждания. Седем милиона лева повече са заложени като помощ за деца без право на наследствена пенсия от починал родител. За отбрана в бюджета през следващата година ще бъдат отделени 1.8 милиарда лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама