Идентифицираха 11-те жертви от атаката в Питсбърг

17:25, 28 окт 18 / Свят 25 1361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите идентифицираха 11-те души - на възраст от 54 до 97 години - които бяха убити при въоръжено нападание в синагога в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания, предаде в. „Индепендънт“.

Служители заявиха, че вярват, че заподозреният стрелец Робърт Бауърс, срещу когото са повдигнати общо 29 обвинения за извършени престъпления, включително 11 убийства, е работил сам, когато в събота сутрин той е влязъл в синагогата ,въоръжен с три пистолета и автоматична пушка. Осем мъже и три жени бяха убити, преди полицейските служители да застрелят заподозрения и да го задържат.

Свидетели на инцидента разказват, че мъжът е нахлул в храма и е започнал да крещи "Всички евреи трябва да умрат". Робърт Бауърс има няколко профила в социални мрежи, които съдържат антисемитски изказвания.

По време на пресконференция в неделя сутринта агентът на ФБР Робърт Джоунс похвали полицейските служители, които реагираха на инцидента и се заеха изключително професионално, за да спрат нападателя, който беше застрелян, ранен и арестуван.

Инцидентът се разглежда като престъпление от омраза към евреите, а не като вътрешен тероризъм.

МВнР на България: Осъждаме остро нападението

Българското Външно министерство излезе с позиция в неделя, в която осъди нападението в САЩ' "Тази трагедия показва, че антисемитизмът и ксенофобията, омразата и насилието спрямо другия, трябва да бъдат окончателно изкоренени.

Историята на спасяването на 50 000 български евреи в най-мрачните времена на Втората световна война показва, че когато цениш човешкия живот толкова, че си готов да застанеш срещу най-силните, ти можеш да победиш злото. Затова и днес трябва да бъдем единни.

В този тежък за еврейската общност момент нека и за секунда не забравяме какви последици може да има антисемитизмът - това е посланието от София, където синагогата, джамията, православният и католическият храм са разположени един до друг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама