Германските социалдемократи заплашиха да напуснат правителството

07:45, 29 окт 18 / Свят 25 933 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) заплаши да напусне крехката управляваща коалиция на канцлера Ангела Меркел, ако не получи в най-скоро време гаранции от нея. Това стана след тежките загуби на регионалните избори в Хесен, съобщи АФП, цитирана от БТА.

"Състоянието, в което се намира правителството, е неприемливо", заяви председателката на ГСДП Андреа Налес, имайки предвид нестихващите спорове, които подкопават коалицията най-вече по въпросите на миграционната политика. Според нея ситуацията на постоянен конфликт в Берлин "в много голяма степен е допринесла" за загубите, които претърпя ГСДП на регионалните избори в Хесен с резултат под 20 процента и спад от над 10 процентни пункта спрямо предходния вот.
 
Налес поиска да бъде изработен точен "пътен лист", определящ мерките, които правителството трябва да вземе до септември 2019 година, за да се подобри всекидневието на населението.

Генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, която е от близкото обкръжение на Меркел, заяви снощи, че резултатът е "много болезнен", имайки предвид загубата на толкова гласове. В същото време обаче тя изрази задоволство от факта, че партията й е начело на регионалните избори в Хесен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама