Можем ли да отслабваме само чрез мислене?

18:30, 29 окт 18 / Любопитно 25 1204 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако често ни се случва да пропуснем тренировка след натоварен ден в офиса, имаме една добра новина - мисловният процес също води до горене на калории. Така можем да изведем и още един позитив от работата ни, ако е свързана с креативност.

Мозъкът е голям орган, който е натоварен с хиляди функции. И, разбира се, за тях се нуждае от достатъчно енергия. И колкото повече го натоварваме, толкова повече глюкоза му е необходима, за да работи правилно.

Различните процеси в мозъка струват различно количество калории. Запаметяването например е един от процесите, за които се изчерпва наймного енергия.

Така ученето за изпит или подготовката за презентация може да не се гледа само от отрицателната си и досадна страна. Разбира се, подобен тежък, мисловен труд ни помага да горим много повече калории от гледането на филм например.

Освен ако не сме професионален спортист, по-голямата част от енергията, която използваме ежеднвено, не е свързана с физическа дейност. Между 8 и 15% отиват за сдъвкването и преработването на храната, а най-голяма част от енергийния резерв - цели 20%, се използва именно от мозъка.

Учени пресмятат, че горим средно около 320 калории на ден само с мислене. Разбира се, цифрата варира в зависимост от умствената ни натовареност. Но тя определено е доста незначителна, затова няма как да очакваме да отслабнем само с умуване над нов проект например, пише Time.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама