Порой превърна площад „Сан Марко“ във Венеция в езеро

07:30, 30 окт 18 / Свят 25 1301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 70 на сто от площта на историческия център на Венеция беше залята от вода, като приливната вълна достигна максимум от 156 см, предадоха ДПА и АП, цитирани от БТА. 

Туристите бяха евакуирани от прочутия площад "Сан Марко", а трафикът на водните таксита из града беше преустановен временно. В действие остана само транспортът до по-отдалечените острови.

Венеция, която е построена на няколко острова, се справя с високата вода чрез издигането на платформи, за да могат хората да ходят. Частните лица и търговците обикновено укрепват входните врати на сградите, за да не прониква вода в приземните етажи.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро каза, че по дъното на лагуната са издигнати множество прегради, които да предотвратяват наводненията. Осъществяването на проекта се проточи дълго и бе белязано от преразходи и корупционни скандали, отбелязаха агенциите.

Най-мащабният потоп, залял града в съвременната епоха е бил през ноември 1966 г. - със 194 -сантиметрова вълна. Тогава и Флоренция е била опустошена от наводнение.

Службите за гражданска защита са в непрестанна готовност в много части на Италия, където от дни има проливни дъждове и силни ветрове. В провинция Фрозиньоне, южно от Рим, двама души загинаха, след като прекършено дърво смаза автомобила им. В южната област Калабрия един човек изчезна безследно, след като вчера лодката му се удари в пристан.

Железопътният и автомобилният трафик през прохода Бренер до Австрия е временно спрян вчера и днес. Участъци от шосето Милано-Болоня са под вода. Превантивно са затворени училищата в много области, сред които северните Лигурия и Венето, както и в части от Абруцо и столицата Рим. Проблемът с наводненията се утежнява поради занемарената поддръжка на речните корита в Италия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама