Бивша шефка: Не съм чувала за корупция в агенцията за българите в чужбина

10:15, 30 окт 18 / Общество 25 211 Topnovini
1

"Не знам за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Не съм чувала за корупция, а оплаквания от граждани, че дълго време чакат за издаване на удостоверения за български произход". Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия бившата председателка на институцията Райна Манджукова във връзка с арестите за подкупи на настоящия шеф Петър Харалампиев и други 20 души, замесени в схемата.

Манджукова е оглавявала агенцията от 2009 до 2010 г. Работи там от създаването й през 1993 г. „От 2000 г. ДАБЧ издава удостоверение за български произход“, каза тя. И припомни, че по нейно време прокуратурата е повдигнала обвинения за подкупи за издаване на фалшиви удостоверения на главния ни секретар на агенцията Стефан Николов и на Стефан Христов - директор на дирекция „Миграция“.

„Заради националната сигурност този въпрос не трябва да се решава със спецакции, а с критерии, по които се издават удостоверения за български произход“, посочи Манджукова.

Запознала се с Петър Харалампиев, когато през м.г. станал шеф на ДАБЧ. Работили заедно по инициативи на вицепремиера Валери Симеонов.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани