София ще бъде домакин на най-голямата политическа ЛГБТИ конференция в Европа през 2020 г.

20:40, 30 окт 18 25 1378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

30 октомври 2018 г. – Делегатите на 22-рата годишна конференция на ИЛГА-Европа, която се проведе в Брюксел между 24 и 27 октомври, определиха София за домакин на най-големия политически ЛГБТИ форум в Европа през 2020 година. Така столицата се превръща в първия европейски град, който ще приюти Годишната конференция на ИЛГА-Европа за втори път!
Първото домакинство на столицата ни се случва през 2006 година в рамките на десетото юбилейно издание на събитието, а темата на конференцията - "Ние сме семейство - нашите семейства в Европа и европейското семейство".

"Изключително сме развълнувани от възможността да домакинстваме събитие от такава важност и такъв мащаб. Конференцията събира над 500 делегати от цяла Европа и служи като платформа за вземане на решения за бъдещето на ЛГБТИ движението на нашия континент. Различните държави в Европа съществуват в много различни реалности и точно затова смятаме, че е истински важно гласът на страните от Източна Европа и Балканите да бъде чут", споделят организаторите.

Зад кандидатурата на София стоят фондациите ГЛАС, Билитис и Младежката ЛГБТ организация Действие. През април тази година същите три организации откриха Rainbow Hub - първият общностен ЛГБТИ център в България. Пак те, в сътрудничество с Българския хелзинкски комитет, Куиър отряд и индивидиуални активисти, стоят в основата на най-голямото правозащитно събитие у нас – София Прайд.

„ИЛГА – Европа” е международна неправителствена организация, работеща за равенство в правата на лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални хора (ЛГБТИ) в Европа. Организацията работи с Европейския съюз, Съвета на Европа, Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа по отношение спазването на човешките права на ЛГБТИ хората и в частност, правото им на убежище, защита от престъпленията от омраза и словото на омраза, образование, право на работа, право на семейство, правото на свобода на сдружаване, събиране и изразяване, правото на здравна помощ, разпознаване на правния пол и пр.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама