Меркел: Африка разполага с огромен потенциал за икономически растеж

18:50, 30 окт 18 / Свят 25 1145 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова днес международните компании да инвестират повече в Африка, а не да залагат изцяло на Азия, предаде Франс прес.

Този призив се отправя в момент, когато Германия се опитва да намали потока от емигранти от този континент към Европа, отелязва АФП и "24 Часа".

"Много години бяхме съсредоточени върху Азия, мисля, че в бъдеще трябва да се обърнем по-скоро към Африка", каза Меркел в Берлин на конференция за частните инвестиции, посветена на Африка и известна като "Договор за Африка".

В тази инициатива, обявена по време на германското председателство на Г-20 миналата година, участват 12 африкански страни. Сред тях са и Република Южна Африка и Руанда, които са изпратили президентите си в германската столица.

Германският канцлер заяви, че африканският континент със своите 54 страни разполага с "огромен потенциал за икономически растеж".

Меркел превърна развитието на Африка в един големите приоритети на мандата си и увеличи през последните месеци пътуванията си до този континент.

Германският канцлер се стреми по този начин да намали емигрантския поток от Африка към Европа, един чувствителен въпрос, който й създава политически трудности от три години.

Решението й да отвори вратите на страната си за над 1 милион души, търсещи убежище и за емигранти през 2015 и 2016 година, намали популярността й в Германия и я принуди накрая да обяви вчера постепенното си оттегляне от властта.

Ние имаме голям интерес африканските страни да се радват на добри икономически перспективи, каза Меркел.

И заради това имаме нужда от държавни, но също така и от частни инвестиции, добави канцлерът на Германия.

Конференцията е спонсорирана от германските индустриални гиганти Сименс (Siemens) и Фолксваген (Volkswagen).

В рамките на програмата "Договор за Африка" Гана, Тунис и Кот д'Ивоар вече са получили 365 милиона евро (414 милиона долара) финансова помощ от германското правителство под формата на заеми с намалени лихви.

Председателят на Асоциацията за германско-африкански бизнес Щефан Либинг приветства пакета от мерки на Меркел. Това бе почти историческо новина, каза той, цитиран от ДПА. Сега имаме основата, върху която можем да започнем, добави той.

За 2018 година германският бизнес очаква да вземе инвестиционни решения за Африка на стойност 1 милиард евро, допълни ДПА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама