Коя е най-опасната комбинация по българските пътища?

12:20, 31 окт 18 25 1209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Слаба концентрация, съчетана с превишена скорост и агресивно поведение – това е най-опасната комбинация по българските пътища. Всеки от тези три фактора допринася за големия брой жертви в катастрофи. Данните от мащабно проучване на шофьорските навици на българите показаха какво мислим за качествата си зад волана и доколко тази оценка има общо с реалността.

Психологът Яна Спасова обясни пред bTV, че при 1 от 20 водачи са проявени и трите рискови фактора. Представени са поравно и сред жените, и сред мъжете. „Малко по-млади са хората, които шофират по този начин, преуморени са, натоварени с 40-60 часа работа, шофират по над 50 000 км годишно. Може би самият начин на живот обуславя начина, по който шофират”, отбеляза тя.

Проблем е, че шофьорите не си признават често грешките: „Някои от грешките, които правим, дори не ги осъзнаваме. Това е един психологически момент, който влияе на самочувствието ни, стараем се да го забравим. Трябва да е много близък до инцидент неприятният момент, за да го запомним”.

И, все пак, какъв е българският шофьор? „Шофьор, който се смята за безопасен, който смята, че другите на пътя са му виновни, но, за съжаление, прави грешки, за които може би дори не си дава сметка”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама