Мними майстори изнудват хора за ремонт на покриви

12:05, 31 окт 18 / Общество 25 361 Topnovini
1

Мними майстори на покриви мамят жителите на няколко пазарджишки села. Строителите предлагат от врата на врата ремонти на покриви. Започват уговорка за една цена, а накрая цената става съвсем друга, но работата остава недовършена, за да има рекет и накрая се стига до заплахи.  

Десетки са жертвите вече на строителния рекет по селата. Един от потърпевшите е и Бай Страхил от пазарджишкото село Росен. Живее сам в стара порутена къща.

Преди дни на вратата му потропал мъж и предложил за 700 лева да поправи покрива му. След него дошли още четирима. Колата си умишлено оставили далеч от къщата, за да не види човекът номера.

„Най-напред поискаха 700 лева, за да отидат за материал – две връзки летви докараха и бичмета май. Не са ми дали бележка какво струва. Свалиха улуците най-напред,после керемидите, редиха други”, обяснява Бай Страхил пред Нова телевизия. 

След няколко часа мъжете му казали, че ремонтът ще струва 4000 лева и, ако не им даде парите веднага, няма да довършат покрива. Така го вкарали в схемата за лесни пари и взели всичките му спестявания, които трупал от пенсията.

Мъжете го заплашили, че на следващия ден ще се върнат, за да им даде останалата част от сумата. Оттогава бай Страхил живее със страх.

„Заплашили са го. Той е самотен. Като му кажат, че ще влязат през нощта. Няма никой да разбере нищо, може би от това се е уплашил”, обясни кметът на село Росен Васил Рангелов.

Строителните рекетьори се опитали да измамят и друга възрастна жена в селото, но ударили на камък. Нейн съсед минавал по улицата и я предупредил за схемата.

В капана на строителните измамници попаднал и кметът на пазарджишкото село. Първоначално му поискали 200, после 2000 хиляди лева.

До момента нито един от измамените не е подал жалба в пазарджишката полиция.

„Да не се доверяват на първо място на непознати. Щом не познават хората, винаги да подхождат  не с едно, а с две наум. Каквито и да са примамливи офертите, било то за строително-ремонтни дейности или за нещо друго, никога да не се доверяват. Винаги да прочуват какви са тези хора, откъде идват и какво всъщност искат и да бъдат особено бдителни като по никакъв начин  не ги допускат в жилищата си. Има опасност тези хора или да извършат кражба, или да измамят по някакъв начин възрастните си клиенти”, съветва Мирослав Стоянов говорител на ОД на МВР в Пазарджик.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 274 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.