БАН заплаши с улични протести заради нарушени ангажименти при отделянето на НИМХ

13:15, 31 окт 18 25 1178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководството на Българската академия на науките заплаши с улични протести заради неспазени ангажименти на просветното министерство в процеса на излизането на Института по метеорология и хидрология от академията.

Заради текстове в проектобюджета за следващата година, вчера от БАН съобщиха, че се оттеглят от споразумението за изваждането на Института по метеорология и хидрология от академията.

Проектобюджета за следващата година, който притеснява ръководството на БАН е този, според който Институтът по метеорология и хидрология излиза от БАН и отива в просветното министерство, без да се отчита фактът, че някои от служителите му ще искат да останат в академията.

Друг параграф от проектобюджета предвижда институтът да отиде с материалните си активи в просветното министерство, а това противоречало на договорките със синоптиците, според които те ще ползват имотите на института през първите 4 години от отделянето си, след което ще се реши, кои от тях остават за БАН и кои за института:

"Ние спазваме нашите договорености, те не ги спазват. Поставили сме си условията, преговаряли сме ги, договаряли сме ги. И изведнъж се появява този текст, който е в пълно противоречие. Той е дори юридическо недоразумение, бих казала", обясни проф. Илза Пъжева.

От своя страна от Института по метеорология разпространиха позиция, в която пише, че аргументите за оттеглянето на БАН от споразумението, не отговарят на истината и, че категорично не приемат на института да не се предостави цялата му собственост и активи, с които разполага.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама