Китай настоява САЩ да прекратят всякакви контакти с Тайван

14:50, 31 окт 18 / Свят 25 974 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай настоява пред САЩ да прекрати всякакви официални и военни контакти с Тайван, заяви днес говорител на външното министерство в Пекин, цитиран от ТАСС и БТА.

"Изискваме от САЩ неотклонно да спазват принципа за "единен Китай" и договореностите между нашите страни, да прекратят всякакви официални и военни контакти с Тайван, както и да престанат да му доставят оръжия", каза говорителят Лу Кан. По думите му, ако Вашингтон не се вслуша и не изпълни тези изисквания, може да последва влошаване на двустранните отношения и на ситуацията в региона.

Днес директорът на Американския институт в Тайван, който на практика е посолство на САЩ, Брент Кристерсен, окачестви като "сериозен проблем" опитите на комунистически Китай да реши бъдещето на Тайван с военни средства.

По-рано този месец президентът на Тайван Цай Ингвен каза, че според нея Пекин засилва натиска си върху Тайпе с цел да го изолира и да промени статуквото в Тайванския проток.

Вашингтон прекъсва дипломатическите си отношения с Тайпе през 1979 г, но продължава да поддържа близки отношения с острова, смятан от Китай за негова отцепила се провинция. На 22 октомври два кораба от военноморския флот на САЩ преминаха през Тайванския пролив, което раздразни властите в Пекин, припомни ТАСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама