Затварят пречиствателната станция на Арабаджиеви на "Елените"

18:16, 31 окт 18 / Общество 25 480 Topnovini
1

РИОСВ- Бургас да затвори пречиствателната станция на издирвания пловдивски бизнесмен Ветко Арабаджиев в района на ВС "Елените" разпореди днес окръжната прокуратура, пише'' 24 часа''.

Действията на държавното обвинение са съобразени с чл.158, т.3 и т.4 от ЗООС - възникване на непосредствена опасност за увреждане на околната среда или увреждане на здравето или имуществото на хората, предотвратяване или преустановяване на административни нарушения, свързани с опазване на околната среда, както и предотвратяване и/ или отстраняване на вредните последици от тези нарушения)., уточняват от там. До 5 ноември РИОСВ- Бургас трябва да уведоми наблюдаващия прокурор за предприетите действия.

От Апелативната прокуратура уточняват, че през октомври, м.г. е имало същото разпореждане - съоръжението да бъде затворено, но от екоинспекцията преценили, че подобно действие може да се окаже рисковано за летния туристически сезон.

РИОСВ- Бургас е подала сигнал в прокуратурата срещу Ветко Арабаджиев за неплатени глоби в размер на 7 млн.лв. Внушителната сума е натрупана от 2012 г., от когато съоръжението няма разрешение за работа като воден обект. Само тази година наложената на Арабаджиев глоба е близо 1,8 млн.лв., уточниха от екоинспекцията.

Санкциите са за това, че станцията нямала нужния капацитет да пречиства отпадните води на ваканционното селище и почивните бази на Елените, което води до замърсяване на околната среда. Глобите нито били платени, нито обжалвани от Арабаджиев, отскоро разследван за данъчни престъпления. Той и съпругата му Маринела все още са в чужбина, а срещу тях е издадена европейска заповед за арест.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани