Kакво представляват функционалните храни?

16:00, 04 ное 18 / Здраве 25 2184 Шрифт:
Topnovini

Като функционални или обработени храни се класифицират тези, които осигуряват допълнителни хранителни вещества - витамини и минерали, сравнени с конвенционалните храни.

Обработените храни могат да съдържат по-големи количества полезни фитохимикали, бактерии и други нутриенти, които не се съдържат в необработената храна.

В повечето случаи се обработват храни, които са част от ежедневното ни меню. Например готварската сол се обогатява с йод, зърната се обогатяват с желязо и витамини B. Портокаловият сок се обогатява с още витамин C и калций, а млякото с допълнителни количества калций.

Функционалните храни се получават чрез промяна в начина на производството им. Например яйцата, обогатени с омега-3-мастни киселини са от кокошки, чиято диета е съобразена с целта.


Доматите могат да бъдат подложени на генно инженерство и по този начин се обогатяват с полезни фитохимикали. Такива храни се класифицират като функционални или обработени.

За момента тези храни не подлежат на някакъв специален режим на контрол. Те се третират както всяка друга храна.

В последните няколко години започнаха обсъждания за по-голям контрол при тях – приложението им при бременни жени, деца и възрастни хора, както и възможността за взаимодействия с някои лекарства.

Полезни за здравето ли са функционалните храни? Има ли проучвания, които да подкрепят твърденията на производителните за ползите от тях? Отговорът на този въпрос е: зависи за коя храна става въпрос.

Кисело мляко. Хората консумират кисело мляко и други ферментирали млечни продукти от преди стотици години. Едва последния век започна да се обръща внимание на здравословните ползи от киселото мляко, когато руският микробиолог Иля Мечников свързва, продължителността на живота и здравословното състояние на българското селско население и консумацията на кисело мляко.

Последващи проучвания показват, че наличната млечно-кисела бактерия в заквасените продукти, е отговорна за ползите от тези продукти. Така се ражда и пробиотичната индустрия.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които се намират или са добавени към квасените продукти – кисело мляко, сирене, масло, заквасена сметана и т.н. Те оказват благоприятен ефект върху дейсността на стомаха и червата.

Нарушаването на баланса между бектериите в червата води до здравословни проблеми – диария, констипация, трудно храносмилане, газове и т.н. Това е една от причините, поради която пробиотиците започнаха да се добавят към някои храни.

Пребиотиците също набраха популярност като добавка към храните. Те са фибри, които се намират естествено в плодовете и зеленчуците. Подпомагат растежа и развитието на „добрите“ бактерии в червата ни. Друга тяхна функция е да подобряват чревната перисталтика и да осигуряват редовно чревно изпразване.

Много марки кисели млека започнаха да добавят фибри в състава си твърдейки, че редовната консумация намалява периодите с констипация между 10 и 40% както при мъжете, така и при жените.

Яйца. Храната, с която се хранят кокошките може да промени качеството на техните яйца. Хранейки кокошките с храна богата на омега-3-мастни киселини, витамин Е, лутеин, кокошките дават яйца богати на тези нутриенти. Такива яйца могат да са два пъти по-скъпи от стандартните. А струват ли си цената?

Безспорно приемът на омега-3-мастни киселини е полезно за здравето ни. Но дали приемът на яйца, обогатени с омега-3 безспорно е полезно за нас, все още не е доказано. Същото се отнася и за витамин Е или лутеин.

Напитки, изгарящи мазнини. Може би сте забелязвали, че във всеки фитнес салон се предлагат такъв тип напитки. Производителите им твърдят, че те ускоряват метаболизма и подпомагат горенето на допълнителни калории, като ефектът им трае няколко часа след консумацията.

Производители на такива напитки твърдят, че консумацията им преди тренировка подпомага изгарянето на 100 допълнителни калории. Тези твърдения не се доказани с официални тествания.

А безопасни ли са те? Повечето напитки съдържат кофеин в големи количества, които определено не са препоръчителни (при някои производители достигат количества, които се равняват на 7,8 кена Кока Кола).

Струват ли си цената? Повечето такива напитки не са особено евтини. Пиенето преди фитнес може значително да оскъпи тренировките. Може би е по-добър вариант да пийнете едно ароматно кафе и да започнете свалянето на килограми. Ще бъде по-евтино, а резултатите няма да са много по-различни.

Какво мислите за функционалните храни? Готови ли сте да ги включите в ежедневното си меню? Преди да го направите се осведомете добре за конкретната храна, колко безопасна е тя и дали цената й си струва. А ние като потребители можем да се надяваме на по-стриктна регулация, на тези специални храни, от компетентните органи, пише puls.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама