С близо 20 млн. лв. се увеличава бюджетът за култура

10:20, 01 ное 18 25 984 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С близо 20 млн. лв. се увеличава бюджетът на Министерството на културата за следващата година, съобщи в предаването „Култура.бг“ министър Боил Банов.

Той очерта основните параметри, заложени в проектобюджета за следващата година.
2 млн. лв. повече ще бъдат отделени за програми, проекти, както и за подкрепа за фестивали. 1,5 млн. лв. допълнително ще осигури държавата за филмопроизводство. 100% е увеличението за библиотеките за закупуване на книги и развитие на книгоиздаването – от 1 млн. лв. през миналата година средствата стават 2 млн. лв. Запазва се тенденцията за ръст на парите за археологически проучвания, консервация и реставрация. За 2019 г. те ще са с 500 000 повече и общата сума достига 3,5 млн. лв.

 „Има ясна тенденция на подкрепа за българската култура, която е обозрима и ще продължи“, посочи още министър Банов.

 В отговор на въпрос за контрола при харченето на средствата министърът изтъкна прозрачността като водещ принцип. Той посочи, че вече са в сила законовите поправки, според които конкурсите за директори на културни институти задължително се излъчват онлайн. „Това е политика на моя екип от встъпването ни, която вече е облечена в закон – всички конкурси вече могат да се гледат“, посочи той и припомни, че допреди влизането в сила на поправките кандидатите имаха право да откажат заснемане. 

По повод финансовите проблеми в Държавна опера - Русе, министърът увери, че бъдещето й е осигурено от държавата, проблемите ще бъдат преодолени, а Министерството няма да допусне те да се отразят на художествената дейност и развитието й.

Министърът увери още, че през май 2019 г., когато се открива Венецианското биенале, България ще участва. По думите му преговорите за мястото и условията на българското участие са напреднали.  

По отношение на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) министърът съобщи, че средствата за Института през следващата година са два пъти повече. „Правителството реагира много адекватно, полагаме усилия за подобряване на условията“, каза министърът и допълни, че заплатите там са увеличени с около 40% и в синхрон с експертите се върви към повишаване ефективността на работата им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама