Медиите ще декларират собственици и пари всяка година

11:15, 01 ное 18 / Политика 25 1084 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До 30-ти юни всяка година всяка медия ще трябва да декларира действителния си собственик пред Министерството на културата и дали той заема публична длъжност. Ще се декларира и всяко получено финансиране през предходната година - размер, основание и този, който е дал парите.

Това решиха депутатите, които започнаха приемането на второ четене на текстове от Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Той беше внесен от депутатите от ДПС Велислава Кръстева, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Този текст обаче предизвика разправия в пленарната зала. Червеният депутат Антон Кутев обяви, че в медиите може и да става по-светло, но няма да се стигне до пълно и реално изсветляване на собствениците на медии и попита как ще се определя лицето, което по закон има "фактически контрол на съдържанието".

"Няма да се достигне и до пълно осветляване на финансирането на медиите", заяви зам.-шефът на червената група. "Целта на закона е да се осветли един определен собственик на месии, който иска да докаже, че не е монополист, за първи път пиар акция се прави през законодателството", коментира още Кутев.

Той обаче беше оборен от депутати от ДПС. Велислава Кръстева обясни, че контролът на съдържанието на медиите се прави от главните и отговорни редактори, които са ясно обозначени в изданията.

Йордан Цонев пък обясни, че предложенията им са смел и решителен опит да се осветли собствеността и финансирането на медиите, какъвто се прави за първи път.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама