Учени броят китове от космоса

20:00, 01 ное 18 / Свят 25 1150 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски учени демонстрираха практически как се броят китове от космоса, съобщи BBC, цитирана от БГНЕС.

Изследователи от Британското антарктическо изследване (БАИ) използват сателитни снимки с висока резолюция, които са заснети на височина от 620 км. в атмосферата, въпреки това изображенията са достатъчно ясни, за да се уловят формите на различните видове животни.

Екипът скоро ще започне да брои китовете в Средиземно море.

Първото по рода си преброяване ще бъде частично извършено от компютърна програма, която ще търси китове в сателитните данни.

Предишни изследвания са правили опит да наблюдават китовете от орбита, но малко от тях са успешни.

Учените използват снимки от сателита „WorldView-3”, който е собственост на американската компания „Диджитъл Глоуб”. Спътникът може да разграничи неща на земната повърхност с диаметър 31 см. Само военните разузнавателни системи могат да създадат по-детайлно изображение.

„Сателитите са се развили толкова много. За първи път ние можем да видим детайли от китовете, като техните перки и гребени”, заяви Хана Кубаянес, която е част от БАИ.

Екипът изследва снимки от сателита от различни части на света, търсейки за китове в северните части на Средиземно море, около Хаваи, в южните части на Аржентина и край Мексико.

Но китовете не са първите животни, които учените изследват. БАИ вече са пионери в използването на сателитни снимки за наблюдение на пингвини и албатроси, но технологията за това е малко по-различна.

В случая с пингвините не се наблюдава самостоятелно всяка една птица, а масата от черни животни, които са се струпали на леда.

При албатросите нещата са още по-различни, тъй като учените знаят точно къде да гледат, за да ги намерят, тъй като тези птици гнездят на е много малко места.

В момента екипът работи върху няколко вида алгоритми, които да търсят из сателитните снимки автоматично.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама