БСП иска преразглеждане на сделката за ремонта на Су-25

14:05, 01 ное 18 / Политика 25 1544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП настоява сделката за ремонт на бойните самолети Су-25 да бъде преразгледана. Социалистите я определиха като „пореден грабеж“, с който се погазва българския национален интерес и се пренебрегва парламента. От „Обединени патриоти“ нарекоха тези твърдения политическата атака срещу ВМРО и лидера Й Красимир Каракачанов:

Според БСП грубо нарушение е, че покана за участие в обществената поръчка за ремонт на самолетите са получили само две фирми от Русия и Беларус, но не и българският завод „Авионамс“.

Депутатът Николай Цонков обвини вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в „лъжа“, защото казал пред парламента, че не е уведомен за българския завод, че може да извърши такъв ремонт. „Това не е вярно, защото българският завод има и лиценз и е осведомил, че „Авионамс“  може да извърши поръчката и то за много по ниска стойност“, каза той..

Атанас Зафиров постави под въпрос финансовата адекватност на сделката.

„Ние в никакъв случай не сме против ремонта и модернизацията на тези самолети. Искаме да знаем обаче, що за сделка е тази, която започва от 41 милиона лева, скача на 80 и в крайна сметка си стискат ръцете за 180 милиона и питам аз, що за сделка е това, в която милионите хвърчат с космическа скорост нагоре-надолу“ каза той.

Депутатът от парламентарната група „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов определи твърденията на БСП като политическата атака срещу ВМРО и лидера ѝ Красимир Каракачанов.

„Тези удари на партии срещу Каракачанов и ВМРО обслужват и чужди национални интереси на различни държави, които нямат изгода България да има силна, модерна армия“, каза Ангелов.

„Всички тези преговори и разговори, които се водят за превъоръжаване в трите рода войски, Министерство на отбраната ги извършва без посредничество и консултантски фирми. Естествено тези кръгове от фирми и хора, които са изкарвали на гърба на министерството милиони през годините, десетки милиони, сега имат изгода от това и военният министър и ВМРО да бъдат удряни по всякакъв начин и своего рода престижа да бъде махнат, за да може всичко да започне отново и отново да участват“, каза депутатът от „Обединени патриоти“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама