Съдът отказа да пусне Иванчева под домашен арест

10:05, 02 ное 18 25 1350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Апелативният съд отказа да измени мярката на отстранения кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

В същото време стана ясно, че Петко Дюлгеров е пуснат под домашен арест. На днешното заседание той дойде сам и пеш. Пред медиите той отказа да коментира дали познава Десислава Иванчева, Биляна Петрова и бизнесмена Александър Ваклин, както и дали е участвал в договарянето и предаването на откупа от 70 000 евро. На 1-ви ноември прокуратурата е обжалвала пускането на Дюлгеров под домашен арест.

Стана ясно още, че в четвъртък отстраненият заместник-кмет на столичната община "Младост" Биляна Петрова е получила нервна криза и се е наложило намеса на медицински екип.

Отстраненият от поста кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров бяха задържани при акция на 17-ти април. Повод за нея беше разследване за подкуп от 70 000 евро, даден на Иванчева от строителния предприемач Александър Ваклин.

На последното заседание по делото от преди седмица временно изпълняващият длъжността кмет на район „Младост” Румен Русев се отрече от показанията, които е дал в досъдебното производство срещу Иванчева. В зала Русев каза, че всички преписки са отивали при Иванчева с малки изключения, където се е бавела тяхната обработка. Той каза още, че не е присъствал на разговор между Иванчева и инвеститор, в който тя да поиска дар за себе си. Той се отрече и от показанието си, че за да задвижи преписка Иванчева е изисквала да се направи дарение или да се приложи т.нар. социално корпоративна отговорност. По отношение на сагата с бизнесмена Александър Ваклин, Русев каза, че е трябвало само да изчисли РЗП-то на строежа му и потвърди, че не е присъствал на срещи с него. На излизане от съдебната зала той отказа да отговори на журналистическите въпроси.

На заседанието на 18-ти октомври Специализираният наказателен съд реши да промени мярката на Иванчева и Петрова от постоянен на домашен арест. До тогава съдът отказваше да наложи по-леката мярка с мотив, че предстои разпит на свидетели, на които може да бъде оказано влияние. Още на следващия ден Специализираната прокуратура съобщи, че ще протестира определението на Спецсъда за изменение на мерките за неотклонение на двете. Затова Иванчева и Петрова останаха в следствения арест, тъй като Апелативният спецсъд има 7-дневен законов срок за произнасяне.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама