Делегация, водена от Валери Симеонов, е при българската общност в Цариброд

17:25, 02 ное 18 25 772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов, се включи в честването на 20 години от създаването на българския Културно-информационен център в Цариброд, Сърбия, снощи.  Юбилеят на духовното средище съвпадна с отбелязването на Деня на народните будители 1 ноември, съобщи днес пресцентърът на НФСБ.

За срещата с нашите сънародници там заедно с вицепремиера пристигнаха народните представители от НФСБ в групата на "Обединени патриоти" Валентин Касабов, Славчо Атанасов, Христиан Митев, Петър Петров и Георги Колев. В състава на делегацията бяха и заместник-министрите на културата Румен Димитров, на здравеопазването - Светлана Йорданова, на транспорта - Ангел Попов и на енергетиката - Красимир Първанов. В Цариброд бе и собственикът и управител на телевизия СКАТ Данчо Хаджиев, и координаторът на НФСБ Венера Тодорова. В срещата се включиха посланикът ни в Белград Радко Влайков и консулът в Ниш - Едвин Сугарев. От българската общност коментираха, че подобно силно присъствие на българската държава не е имало.

"Да сте живи и здрави затова, че отстоявате българщината тук, където сте се родили, където живеете днес и където ще живеят вашите деца", обърна се към нашите сънародници Валери Симеонов. По думите му поддържащите огнището на българщината в Културно-информационния ни център българи са истински съвременни будители.

"Проблеми има и ще има, но с оглед на новата ориентация на Република Сърбия за присъединяване към Европейския съюз надявам се, че тези проблеми ще намерят своето решение", посочи Валери Симеонов, но не спести един от тях: За предстоящите избори за Национален съвет на малцинствата, съответно на българите, са били подготвени листи. "За съжаление, една от тях вече не съществува - тя беше опорочена от сръбски политически партии, които оказаха натиск върху хората да се оттеглят", каза Валери Симеонов и се обърна към сънародниците ни: "Знаем какво става тук и ще защитаваме вашите интереси. Продължавайте да държите жив огъня на патриотизма, на великия български дух и да работите в Културно-информационния център. Ние сме с вас".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама