ГЕРБ предлага таван от 20 000 лева за обезщетение за загинал при катастрофа

10:04, 04 ное 18 / Политика 25 1299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова предлага да се сложат лимити на обезщетението, което получават близките на загинал при катастрофа. Предложените от нея текстове са за промени в Кодекса на застраховането.

Менда Стоянова предлага да се създаде нов чл. 493а в КЗ, в който да се запише, че съпрузите, децата и родителите могат да получават до 20 000 лева еднократно обезщетение за претърпени неимуществени вреди за смъртта на свой близък. Такава сума се предвижда и за човек, който живее на семейни начала с починалия, за осиновители и осиновени деца.

Братът и сестрата може да получат 15 000 лева, а 5000 лева по изключение други лица, които са създали емоционални отношения с починалия по време на настъпване на непозволеното увреждане, предлага още Менда Стоянова.

Предложението на Стоянова е внесено в деловодството на Народното събрание на 1 ноември.

Причината за промените е тълкувателно решение от началото на лятото на Върховния касационен съд, с което се разшири кръгът на хората, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя. В обезщетението вече са включени братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама