Благороден елен е намерен убит от бракониери край Свиленград

11:20, 05 ное 18 25 1939 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Благороден елен е намерен убит от бракониери край Свиленград, съобщиха от Фондация "По-диви Родопи". Останките от кошутата Кибела са открити след сигнал на експерти от фондацията и проверка на място с представители на РУ Свиленград и РДГ Кърджали.

Благородният елен е един от общо 80-те освободени животни през последните пет години. Кошутата е била освободена заедно с още шест други кошути на територията на дивечовъден участък "Студен кладенец", Източните Родопи през февруари тази година. На пет от животните експертите са поставили GPS GSM предаватели, което позволява на екипа да следи всяко тяхно движение в реално време.

По случая е бразувано е досъдебно производство по Наказателния кодекс. В случай, че бъдат заловени, освен предвиденото в кодекса наказание, бракониерите ще трябва да се разделят с правото си на лов и да заплатят обезщетение за убитото животно.

Благородният елен е едно от често рисуваните диви животни в тракийските гробници. За съжаление видът е бил почти изчезнал от района заради бракониерство, като отделни животни са запазени по граничните части на Източните и Западните Родопи в държавно ловно стопанство "Женда".

Възстановяването на популацията от елени лопатари и благородни елени се осъществява рамките на проекта "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите", разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация "По-диви Родопи", Българското дружество за защита на птиците. Проектът е финансиран по програмата LIFE на ЕК.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама