Кога да спрем да пушим?

17:00, 05 ное 18 25 3016 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Идеалното време да загърбим тютюнопушенето е не по-късно от 40-45 годишна възраст, съветват американски специалисти от Американската кардиологична асоциация, пише "Лента", цитиран от БТА. Това е така, защото сърдечно-съдовата система влиза в нормата едва 15 години след отказването от вредния навик.

"Научно доказахме, че пет години, след като човек се откаже цигарите, здравословното му състояние значително се подобрява", изтъква проф. Мередит Дънкан от университета Вандербилт в Нашвил. "Рискът от получаване на инфаркт, инсулт и други проблеми със сърцето спада с 38%. От друга страна нашето изследване показва, че негативните последствия от никотина се запазват минимум 15 години", добавя още тя.

Дънкан и нейните колеги проведоха първото дългосрочно изследване за това как отказването от цигарите влияе на здравето на бившите пушачи. В него взеха участие почти 9 000 млади хора, които са били наблюдавани от 27-годишна възраст. Никой от доброволците не е страдал от хронични сърдечносъдови заболявания, от туберкулоза и други проблеми с белите дробове и са били в добра физическа форма.

Както се установило през следващите 16 години на наблюдения, около 70% от инфарктите и инсултите са били получени сред бившите и настоящи пушачи, консумиращи по пакет цигари на ден в продължение на 20 години. Колкото по-дълго робували на този вреден навик, толкова повече проблеми имали с белите дробове и сърцето. Здравето на отказалите се влизало в норма едва след 16 години. Така че колкото по-рано пушачите се откажат от цигарите, толкова по-бързо ще отшумят негативните ефекти от никотина.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама