Откриха над 200 масови гроба в територии на ИДИЛ в Ирак

16:25, 06 ное 18 / Свят 25 1315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 200 масови гроба, съдържащи хиляди тела, са открити в райони на Ирак, които са били контролирани от групировката „Ислямска държава”, съобщи ООН, цитирана от БТА.

Мисията на ООН в Ирак и Службата за правата на човека казаха, че може да има още подобни гробове освен документираните 202 в северните и източни провинции Ниневия, Киркук, Салах ад Дин и Анбар. Доказателствата, събрани от тези места, ще бъдат важни за изправяне на извършителите пред правосъдието, заявиха от ООН.

Организациите представиха доклад, според който масовите гробове съдържат тленните останки на между 6000 и 12 000 човека. Най-малкият гроб, намиращ се в западната част на град Мосул, съдържа 8 тела. Смятаният за най-голям гроб, разположен на юг от Мосул, може би съдържа хиляди тела.

Според доклада правонарушенията, извършени от "Ислямска държава", може да съставляват престъпления против човечеството и геноцид.

"Гробовете съдържат останки на хора, които са били безмилостно убити, защото не са се подчинили на изкривената идеология и управление на "Ислямска държава", включително етнически и религиозни малцинства", каза върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет.

Според ООН иракските власти са ексхумирали тленните останки на 1258 жертви.

"Ислямска държава" контролираше обширни територии в Ирак между 2014 и 2017 г. През декември миналата година иракското правителство обяви победа над джихадистката групировка.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама