Депутатите обсъждат държавния бюджет за догодина и промените в данъчните закони

07:50, 07 ное 18 / Политика 25 2073 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очаква се депутатите да продължат работата си по обсъждането на проектобюджета на държавата за догодина, в който се залага дефицит от 600 млн. лева. Именно в този документ е заложено 20-процентното увеличение на заплатите на учителите и 10-процентия ръст на възнагражденията на заетите в бюджетната сфера.

На Председателски съвет вчера бе взето решение първо да се приемат данъчните закони, а след да се разгледа законът за бюджета. Вчера депутатите одобриха на първо четене бюджетите на Здравната каса и на държавното обществено осигуряване.

Депутатите ще обсъдят на второ четене новия начин за изчисляване на данъка върху автомобилите, в който е включен и екологичен компонент. До 30% увеличение на данъка очаква собствениците на стари автомобили, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Също така общините ще могат да обменят данни, така че 50-процентното данъчно облекчение наистина да може да се използва за единствено основно жилище.

С преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета за догодина се променя и начинът, по който общините ще получават пари от държавата. Това са само част от промените, които се правят през основния финансов закон, за дебатите, по който ресорният министър Владислав Горанов призова да се лишени от популизъм:

"Популизмът не е добър инструмент за правене на политика, въпреки че е на въоръжение почти в цяла Европа. Тези политически системи, които си позволят да подчиняват решенията си на популизъм, имат краткосрочен хоризонт."

В макрорамката за догодина е предвидена инфлация от 3% и ръст на БВП от 3,7 на сто.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама