Нено Димов: Автомобилните екотакси са стъпка напред в борбата с мръсния въздух

10:40, 07 ное 18 25 1145 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Местната власт трябва да следи за чистотата на въздуха, предвиждат се санкции, ако няма конкретен резултат и да се счита, че това, което е предприето, не работи, коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов пред БНТ. Екотаксите за автомобилите, които ще се гласуват днес, са стъпка напред в борбата с мръсния въздух, добави той.

"Балансът между екотакси и здраве трябва да е в полза на здравето. Целта с промяната в закона за въздуха е да искаме конкретни резултати и ако не бъдат постигнати, да има санкции. Предстои битката в парламента", заяви още Димов.

Битовото отопление е основният замърсител, пряко следствие от изпреварващия икономически растеж ще бъде подобреното качество на околната среда. Така че това е пътят към устойчивото решаване и трябва да се вземат мерки, коментира още министърът на околната среда и водите. 65 000 тона текстилен боклук горим на година, сочи европейски доклад.

Според Димов разделното събиране на отпадъци е важно, за да не стига текстилният внос до депата и до печките на хората и това да бъде гарантирано. Мерките са в проектозакон.

Той коментира и природен парк "Витоша", като каза, че той трябва да бъде върнат на софиянци. "Витоша е в окаяно състояние. Планът на парка не позволява да се прави строителство, ремонти може да се правят, но частите най-вероятно са неоткривами, понеже лифтовете са стари", отбеляза Димов.

Едва след като планът бъде променен, ако бъде променен, могат да бъдат правени конкретни инвестиционни предложения, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама