Нова Луна над Китай?

19:42, 07 ное 18 / Любопитно 25 1418 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Открай време осветлението на големите градове е проблем. Лампите никога не достигат, а цените, свързани с поддържането им, са изключително високи. Китай има невероятно предложение как да се справи веднъж и завинаги с проблема – нова луна. Частен космически институт, в китайската провинция Ченду, е обявил 2020 г. като крайна дата за амбициозния проект, свързан с построяването на новото небесно тяло. Изявлението провокира спектър от емоции: от изумление до подигравки.


Човекът зад идеята е У Чунфън, председател на Института за аерокосмически изследвания и микроелектроника в Ченду. От изказването му за China Daily, става ясно, че сателит ще бъде изпратен в космоса през 2020 г. Този първи сателит ще служи като основа за бъдещи надграждания и поради съображения за безопасност, ще бъде поставен над пустинни територии. Липсата на градска атмосфера ще позволи изследванията на всичките му функции. При наличието на добри резултати, три нови сателити ще бъдат изстреляни в орбита до 2022 г. Не е сигурно какво е финансирането на проекта, но според У Чунфън новата луна ще спести близо 1.2 милиарди йени (30 милиона лева) на година. Според Китай, първата фаза на проекта е преминала успешно и институтът продължава напред, с подкрепата на други институти и университети в държавата.


До тук добре, но какво има да каже науката? Доктор Чериоти, лектор по Космически системи и инженерство в Университета в Глазгоу, споделя, че изкуствената луна може да се построи. За да работи по план, Луната трябва да бъде перманентно над Ченду. Трудностите, свързани с това, произлизат от факта, че провинцията е със сравнително малка площ, особено погледната от космоса. Това означава, че за да работи, Луната ще се намира на 37 хиляди километра от Земята, в геостационарна орбита. Според д-р Чериоти, сателитите на въпросната луна трябва да са насочени към желаната площ с невероятна прецизност. Дори въпросната площ за осветление да позволява разлика от десет километра, ако сателитът направи грешка от една стотна с ъгъла на осветление, сателитите ще се насочат в съвсем различна посока. Възниква и друг проблем от големината на Луната. За да има някакъв ефект на земята, огледалата, които са нужни за осветлението трябва да са с прекалено огромни размери.

Препятствията не спират до тук. Притеснения произтичат и от това, какво ще се случи, ако изкуствената луна стане реалност. В социалните мрежи могат да се намерят запитвания  за навиците на нощните животни и как новата луна ще ги засегне. Хората се интересуват и как новото ярко осветление ще подпомогне големия проблем на светлинното замърсяване (което в градовете ни пречи да видим звездите, влияе на някои екосистеми, проблематично е и здравето ни). Мненията се разминават. Пред People’s Daily, Канг Уеимин, директор на Института по технологии Харбин, споделя, че светлината от сателити ще е по-скоро сумрачна и не би трябвало да представлява промяна в навиците на нощния див живот. Джон Барентин, директор на обществената част на международната асоциация “Тъмно Небе”, изразява различно мнение в Форбс, че изкуствената луна ще доведе до по-ярка светлина през нощта, която потенциално ще пречи на живеещите в Ченду. Д-р Чериоти коментира пред БиБиСи, че светлината ще бъде достатъчно силна за да наруши нощния цикъл и това ще повлияе на някои животни, но ако Луната не е ярка, тогава какъв е смисълът от нея?

В моментите, когато дебатът ще стане твърде заплетен, е хубаво да се погледне назад и да се види, какво е било направено в миналото. Руска програма през 1993 г. отделя 20-метров отражател от кораб, изпратен до космическата станция Мир. Сателитът, Знамя 2, изпратил светлинен сигнал до земята с диаметър от 5 километра, който преминал през Европа със скорост от 8 километра в час. За жалост след тази демонстрация, отражателят изгаря. По-късните опити, за изграждането на по-големи сателити от Знамя, се оказват провал. В този случай, историята не предлага помощ. И въпреки това, Китай все още смята че може да постигне “невъзможното” и да построи нова луна. За нас остава единствено, да следим развитието на проекта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама