Теменужка Петкова: Инвеститорът на АЕЦ "Белене" ще стане ясен до една година

12:15, 07 ное 18 25 2094 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България кани индустриални консуматори на енергия от Балканите да се включат в проекта „Белене”, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, която представи развитието на проекта. По този начин се спази поетия към парламента ангажимент до 31 октомври да има яснота какво ще се прави със закупеното руско оборудване за втората атомна централа.

Бъдещият стратегически инвеститор ще бъде избран след 9 етапа, стана ясно от думите на Петкова. До предложението за този вариант се е стигнало след дебати между експерти на Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, ДП „Радиоактивни отпадъци“ и международна консултантска компания.

Покани за участие ще бъдат изпратени, след като решението официално излезе в държавния вестник на ЕК. Към момента три компании официално са заявили интерес. Покана ще бъде изпратена и до конструктора на атомната централа "Росатом". Следващите етапи от конкурса включват подаване на заявление от страна на кандидатите, подписване на договор за конфиденциалност, предоставяне на пълна информация за проекта, разговор с комисия и одобрените кандидати. Очаква се най-рано след година да бъде избран стратегически инвеститор.

Теменужка Петкова трябва да представи на Народното събрание разработената Процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", реши днес правителството. Ако процедурата премине гладко, до една година ще има структурирана акционерна компания, която да намери финансиране за централата.

"Определени са теми и критерии, по които ще се водят разговорите и съответно по които ще се дава оценка на база на тези предложения, които ще бъдат направени в офертите на стратегическите инвеститори: ако процедурата приключи успешно, то тогава финалният деветият етап е свързан с подписване на акционерно споразумение между съответните стратегически инвеститори и миноритарни участници в тази проектна компания. Най-удачният вариант за структура на проекта е участие в отделна проектна компания, участие с активите и съответно тези активи да бъдат оценени. Оценката в момента се извършва", каза Петрова.

Междувременно държавата ще учреди дъщерна компания, в която да бъдат обособени активите и пасивите на АЕЦ “Белене“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама