Надникнаха във вътрешността на Земята с помощта на „призрачни частици“

20:20, 07 ное 18 / Любопитно 25 1230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Земята е прекалено голяма, за да бъде изследвана с рентген или ядрено-магнитен резонанс, затова група физици от Испания, използваха нов метод, за да надникнат във вътрешността ѝ - с помощта на субатомни частици, които постоянно преминават през нея, съобщи ScienceAlert, цитиран от БТА.

Учените от университетите на Валенсия и на Барселона използваха данни от детектора на неутрино АйсКюб в Антарктида, събирани една година.

Частиците неутрино са най-леките във Вселената. Специалистите мислят, че те могат да крият отговори на основни въпроси във физиката. Наричат ги "призрачни", защото почти не притежават маса и са неуловими. Частици неутрино се създават в ядрени реакции като тези в Слънцето. Електрически са неутрални, което означава, че през нас могат да преминават с милиарди всяка секунда.

Откритият от испанските физици метод прилича на рентгена. При изследване с рентген, лъчите преминават през меките тъкани. По-плътните, като костите, ги поглъщат по-бързо и по-малко лъчи преминават от другата страна - така се получава снимка на скелета.

Частиците неутрино могат да бъдат погълнати от атомните ядра на материята, през която преминават. Колкото по-плътен е материалът, толкова по-голямо е поглъщането. Екипът определи плътността на различните слоеве на планетата ни, преброявайки преминалите неутрино под различен ъгъл.

Резултатите от изследването съвпадат с изчисленията, направени с традиционни методи - по сеизмичните вълни. Те обаче не могат да проникнат във вътрешното ядро. Частиците неутрино преминават през всичко и затова дават ценна информация.

Изследването не дава нова информация за планетата ни. Това обаче не е била негова цел. Основната цел на екипа е била да научи нещо ново за това каква информация можем да получим с помощта на частиците неутрино. В това отношение резултатите са внушителни.

"Резултатите ни демонстрират надеждността на този подход за изучаване на вътрешната структура на Земята в допълнение към традиционните геофизически методи", пишат авторите на изследването.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама