Модерна система за безкръвни операции заработи в русенска онкология

15:00, 08 ное 18 25 1419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова лапароскопска система заработи в Комплексния онкологичен център в Русе. Тя бе закупена със собствени средства на диспансера и бе доставена миналата седмица. Така безкръвните операции вече не са екзотика, а навлизат като част от съвременните методи на работа на русенските онколози. Системата включва монитор за медицински цели, комбиниран електронож, аспирационна помпа и външно устройство за управление.

При традиционните хирургични операции, лекарите използват различен по големина разрез, за да достигнат до коремната кухина. При лапароскопските интервенции се правят един или няколко отвора с размери 0.5 – 1 см. През всеки разрез, който се нарича „порт“ в медицината, се вкарват кухи тръбички /тракари/, през които с помощта на камера и микроинструменти се достига до съответния орган или патологичен процес.

Новата висококачествена апаратура прави работата на хирурзите изключително прецизна, тъй като резолюцията на образа е с HD качество и позволява да се извършват точни интервенции, без допълнително нараняване на околните тъкани. Ползите за пациента са безспорни – възстановяването при тези операции е много бързо и следоперативния период е безболезнен поради липса на разрез на коремната стена. Болничният престой е средно до три дни, а върху тялото на оперирания почти не се забелязват белези.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама