Нормални цени на рибата ни очакват за Никулден

15:00, 10 ное 18 25 2114 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Според търговци няма основания да се очаква поскъпване на рибата около Никулден. До голямото пазаруване има още време, но браншът вече е готов да зарадва клиентите с нормални цени дори в навечерието на празника.

В условията на свободна търговия в рамките на европейския пазар няма много опции за поскъпване. Защото ако някой се опита да продава по-скъпо, винаги има възможност чрез внос за 24 ч. да се балансират цените. Тогава ще се избира между наша и чужда продукция, като мнозина вероятно ще избират според стойността, пише „Черно море“.

Най-интересното е какви ще са тарифите за живата риба, която е традиционна за празника. Обикновено се купува шаран, но Варна като морски град има собствени (макар и неписани) правила. И логично повече се търсят риби, типични за Черно море.

Тази година рибарите се радваха на богат улов през есента – паламуд, сафрид, чернокоп, зарган, барбун. Дори калканът отбеляза поевтиняване.

Опасенията на потребителите са, че в последния ден цените на рибата ще бъдат „надути“ от търговците. Но това не значи, че големите търговски вериги няма да подходят с промоции, за да не остава стока.

Миналата година живият шаран „закова“ на 6 лв. Предвид ситуацията не се очаква сериозна промяна и тази. Като нелоялни търговски практики преди празника се посочва продаването на бракониерска риба, уловена без необходимия контрол, хранените с некачествен фураж или в язовири, в които не се прави мониторинг.

Препоръките са риба да се купува само ако е минала през борса или предприятие, етикирана. Риск при живият шаран винаги съществува, но е минимален.

В зависимост от улова в края на месеца и черноморските риби ще оформят цените си, които почти без промяна би трябвало да се задържат до Никулден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама