Производители: Витамините и минералите в плодовете и зеленчуците ни предпазват през зимата

19:20, 08 ное 18 25 2512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци в България събра под един покрив водещи специалисти и диетолози в областта на детското хранене на дискусия за здравословното хранене на подрастващите през предстоящия зимен сезон. Сред участниците бяха и представители на Националния център по обществено здраве, Агенцията по храните, ръководители на детски и учебни заведения, родители и производители.

Експертите подчертаха, че най-често в детския организъм през зимата липсват витамини и минерали, които намаляват имунитета и го правят податлив на вируси и настинки. Недостигът на някои хранителни вещества в студените дни може да наруши цялостното развитие на подрастващите и да повлияе сериозно както на растежа, така и на нервно-психическото и половото им развитие.
„Витамините и минералите в плодовете и зеленчуците регулират обмяната на веществата, предпазват организма от най-ранна възраст от последствията на стреса и въздействието на мръсния въздух, нездравословните или замърсени храни, инфекциите“, каза д-р Силвия Паскалева, лекар по физикална и рехабилитационна медицина.

Затова членовете на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци имат продукти, подготвени специално за подрастващи и създадени за нуждите на организъм в растеж, който тепърва укрепва и се развива. „Нашето желание е да сме адекватни не просто на пазара, а на потребностите на различни групи от населението и най-вече – на нашите деца“, каза изпълнителният директор на съюза Антоанета Божинова.

По думите й целта е да се обърне внимание не само на децата, но и възрастните да получат полезна информация за силата и ефекта, който дава храната, създадена от българските производители и преработватели. „Организмите ни са адаптирани най-вече към храната, създадена от плодове, зеленчуци и билки, които се отглеждат на нашите ширини и в нашите климатични условия. Консервираните, изсушени или замразени храни дават онези добри възможности в зимните месеци, които да компенсират недостига на важни витамини и минерали за здравето на подрастващите“, подчерта още Антоанета Божинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама