Големият български карикатурист Генчо Симеонов с изложба в НДК

20:20, 09 ное 18 / Култура 25 1565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Големият български карикатурист Генчо Симеонов излага свои творби в НДК между 14 и 20 ноември. Експозицията „Генчо Симеонов-88 години. Карикатура” е част от Есенния салон на карикатурата „Карикатурно фоайе”, София 2018, който се организира за четвърта поредна година.

Това е четвъртата изложба на Генчо Симеонов, в която той излага основно живописни платна.

Темите на неговите карикатури поставят както злободневни въпроси на нашето ежедневие, така и общочовешки проблеми – най-вече с карикатурите „Без думи“. Симеонов е художник-постановчик на куклени и театрални пиеси в Кукления театър в София и в Театъра на армията. Започва да се занимава с живопис като хоби, което прераства в сериозно творчество.

Носител е на орден “Кирил и Методий“ - втора степен и на „Златното перо” на Съюза на българските журналисти. Дейността на Генчо Симеонов включва освен карикатурата и много илюстрации на книги от български автори сатирици - Марко Ганчев, Васил Цонев, Стефан Цанев. Творческата биография на карикатуриста е свързана и с работа в анимационното студио „Бояна“ като сценарист, режисьор и художник. Около 15 са филмите с негово участие – от първия „Петльова пара“ през „Влакчето“,“Кариера“ до „Опера за един лешник“, отличен през 1974 година за най-добър анимационен филм на фестивала в Пловдив.

Освен изложбата на известния български карикатурист, почитателите на изобразителното изкуство вече имаха възможност да разгледат по време на Есенния салон и творбите на румънския художник Лучан Добарта, които бяха разположени в артгалерията на НДК през октомври, а между а между 10 и 15 януари през следващата година, отново на полуетаж-изток, ценителите на изобразителното изкуство могат да се насладят на изложбата от карикатури на Ненад Остич и Петер Писметрович от Хърватия.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама