Междуведомствен щаб ще следи за зимната поддръжка на пътищата

15:05, 09 ное 18 / Политика 25 1595 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Междуведомствен щаб ще координира зимната поддръжка на пътищата, каза във времето за парламентарен контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя отговори на въпрос на народния представител Дора Янкова относно готовността на Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/ и фирмите, извършващи дейността по зимната поддръжка на републиканската пътна мрежа, за предстоящия зимен сезон.

В този междуведомствен щаб има представители на АПИ, полицията, пожарната и ИА "Автомобилна администрация". За осигуряване на нормална проходимост на пътната мрежа може да има ограничения или пълна забрана за движение в отделни участъци или направления. Определени са рисковите участъци по пътната мрежа, резервни маршрути за придвижване и местата за спиране на тежките камиони.

От поддържащите фирми се иска да осигурят допълнителни машини за критичните участъци. Ще се завиши контролът над тежките камиони и на готовността им да се движат през зимата. Ще бъдат осигурени влекачи и кранове по проходите в планините и ще се положи нова хоризонтална пътна маркировка - най-вече осева линия, по пътищата в рисковите участъци. Парите за зимното поддържане до края на годината са около 60 млн. лева. Има подготвени анекси за договорите за поддръжка, които изтичат в края на тази година, допълни Петя Аврамова.

Около 8000 километра третокласни пътища се нуждаят от ремонт и реконструкция. През следващата година ще ремонтираме общо 1214 километра пътища за около 930 млн. лева, като повечето пътища в ремонт ще са третокласни. До въвеждането на ТОЛ системата АПИ разчита най-вече на средствата от бюджета, обяви още Петя Аврамова в отговор на въпрос на Дора Янкова относно политиката на правителството за строителството, реконструкцията, рехабилитацията и стопанисването на републиканските пътища - трети клас.

Аврамова подчерта, че през август тази година е направена инвентаризация на пътната мрежа в страната. Според данните от 11 530 километра третокласни пътища - 930 са в отлично състояния; 2700 километра - в добро състояние; 2560 километра са в задоволително състояние; 1610 километра в незадоволително и 3730 километра са в лошо състояние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама