Как музиката влияе на сърцето

09:00, 18 ное 18 25 2437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Слушането на успокояваща йога музика е добре за сърцето и намалява тревожността.

Това беше съобщено по време на тазгодишния Конгрес на Европейската асоциация по кардиология в Мюнхен. Изследването, проведено в Индия, включва 149 здрави хора, участващи в три отделни сесии: (1) слушане на йога музика преди сън; (2) слушане на поп музика преди сън; (3) излагане на тишина преди сън.

По време на всяка една от сесиите, сърдечната честота е била измерена 5 минути преди началото на музиката и съответно на тишината, след което 10 минути, докато трае самата сесия, и накрая – 5 минути след провеждането й. Като резултат, вариабилността на сърдечната честота е била отчетена като по-висока по време на медитативните звуци, по-слаба по време на поп музиката и не особено променена по време на тишината.

Сърдечната честота на тялото се променя като нормален отговор в зависимост от стресовите ситуации, в които попада тялото. Високата променливост на сърдечния ритъм показва, че сърцето може да се адаптира към тези промени. Обратно, ниската вариабилност е индикатор за не толкова успешната адаптивна способност на автономна нервна система.

Неспособността на автономната нервна система да се адаптира може да предизвика възпаление, което е да причини сърдечносъдови заболявания. Друга възможност е, че хората с ниска вариабилност на сърдечната честота вече страдат от субклинични сърдечно-съдови проблеми.

Подобни методи на успокояване отдавна са част от индийската култура. Д-р Сен е консултант кардиолог и автор на проведеното изследване. Музикалната терапия е част от практиката на д-р Сен, който обаче държи да посочи, че алтернативните подходи не са заместители на конвенционалните лекарства и интервенции, а могат да бъдат използвани само в допълнение.

В края на краищата слушането на успокояваща музика преди лягане е евтина и лесна за прилагане терапия, която не може да причини вреда и от която всеки може да се възползва, пише puls.bg

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама